Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 
 

 

Lichaam & Psyche – Onlosmakelijk verbonden

Mensen denken bij psychologie en psychotherapie vaak aan denken en gedachten. Dat je gaat praten over je problemen en dat er dan al denkend een oplossing uit voort komt. 

Natuurlijk gaat het binnen de psychologie over onze manier van denken, maar het is veel meer dan dat. 

Alles wat we in ons leven meemaken en beleven ligt opgeslagen in ons onderbewustzijn (of onbewuste). Al vanaf het moment dat we als embryo groeien in de buik van onze moeder begint de blauwdruk van ervaring. Ook al beginnen onze bewuste ervaringen pas veel later, het onbewuste is al aan het verzamelen. 

Ons onbewuste is volledig verbonden met ons lichaam. Elke ervaring die we hebben heeft een fysieke component. Juist omdat een embryo of een baby nog geen bewuste gedachtes heeft, zijn de ervaringen horen, voelen, proeven, ruiken zo belangrijk. Het denken komt pas later. 

Tot een jaar of 7 staan we open. Alles wat we horen, zien, voelen proeven, ruiken word zonder filter opgeslagen in het onbewuste met een gevoel van veiligheid en vertrouwen (als het fijne ervaringen zijn) of met een gevoel van onveiligheid en angst (als het onprettige ervaringen zijn). 

Vanaf ons 7e a 8ste levensjaar vormt onze cognitie, het denken over. Maar er ontwikkeld dan ook een kritische factor. Alles wat ze hebben geleerd voor ons 7de levensjaar nemen we aan als ‘waarheid’ alles wat daarmee in tegenspraak is word verstoten als ‘past niet binnen onze ervaring van de werkelijkheid’. 

Als je als kind vaak te horen hebt gekregen; ik hou van jou, je bent goed zoals je bent, je mag jezelf zijn, je bent lief, mooi enz. dan ontwikkel je een prettig ego. Een zelfbeeld om van te houden. Na het ontstaan van je kritische factor zal je complimenten van andere eerder als waar aannemen en je je goed voelen over jezelf. Kritiek kan je raken, maar niet zo diep, want je bent toch goed zoals je bent. 

Maar als je als kind vaak hoorde; nee, je doet het niet goed, je bent stout, gedraag je, zo hoort het niet en je ouders waren vaak boos op je, dan ontwikkel je een heel ander zelfbeeld. Een laag zelfbeeld, waarin je voelt dat je je moet aanpassen om geaccepteerd te worden, dat je niet goed ben zoals je bent. Na het ontstaan van je kritische factor zal je complimenten eerder verwerpen (want van binnen denk je dat je niet goed bent) en kritiek zal je direct voor waarheid aannemen, want dat is in lijn met wat je als kind hebt meegekregen.

Dit is een zeer pijnlijke ontwikkeling, want het brein heeft een aantal specifieke kenmerken van verwerking van informatie. Het kan alleen maar waarnemen wat het zelf geloofd. (Lees meer hierover in Blog: Geloof jij je eigen gedachte?)

Alles wat we hebben meegemaakt, hebben we meegemaakt met alle zintuigen. Jij was daar, je lichaam heeft het gevoeld, je brein heeft de beelden opgeslagen samen met de geur, de smaak, de geluiden en de gevoelens. Als je begeleiding zoekt om te helen, is het daarom belangrijk dat alle elementen van de ervaring worden meegenomen. Het voelende lichaam komt weer in verbinding met het bewustzijn van de psyche. Daar ontstaat de heel wording die verloren is gegaan. (Zie de plaatjes uit blog: Onvervuld verlangen)

Zelfs Plato zei het al 300 jaar voor christus: 

“U moet niet proberen een deel te genezen zonder het geheel te behandelen. U moet niet proberen het lichaam te genezen zonder de ziel erbij te betrekken; als u het hoofd en het lichaam gezond wilt maken, moet u beginnen met het genezen van de ziel. Dit laatste is het belangrijkste. Laat niemand u overhalen zijn lichaam te genezen, als hij u niet eerst gevraagd heeft zijn ziel te genezen. De grootste fout die dokters in onze tijd bij de behandeling van het lichaam maken is, dat ze beginnen met de ziel van het lichaam te scheiden.”

Vandaar mijn praktijknaam Zorg voor Lichaam & Psyche. Jij bent van buiten één geheel maar van binnen een verzameling van veel. Alles doet mee. 

Stress? 

Kijk dit filmpje en je gaat er gezonder mee om!

https://www.ted.com/talks/kelly_mcgonigal_how_to_make_stress_your_friend#t-802927

Onvervuld verlangen

Als je iets pijnlijks (traumatisch) overkomt, moet het systeem (lichaam en geest) deze gebeurtenis verwerken (afb. 1). Je zou schematisch kunnen zeggen dat het tijdelijk uit bescherming in 2 delen uiteen valt (afb. 2).

Lees verder

Een filosofische beschouwing op meditatie door Susanne de Vos

In mijn spreekkamer staat een Boeddha hoofd. De ogen zijn gesloten en er ligt een vredige uitdrukking op het gezicht. Het Boeddha hoofd staat voor mij, voor naar binnen gerichte aandacht, het vinden van vrede met jezelf en rust in jezelf. Na dit zelf te hebben gevonden is het mijn hoop dat mensen dit bij mij in de praktijk kunnen vinden. Het is mijn overtuiging dat alle antwoorden in onszelf aanwezig zijn en dat psychotherapie een van de vele manieren is om hier bij te komen.

Lees verder

Universele Liefde

Als liefde het mooiste is wat er is… betekend dat dan dat liefde verliezen het naarste is wat er is? Verlies kan donker en pijnlijk zijn… en in die pijn kun je je heel alleen en eenzaam voelen… Maar kun je liefde eigenlijk wel verliezen?

Lees verder

De veilig modes

Veiligheid is een relatief begrip. Iedereen heeft in elke omstandigheid een ander gevoel van veiligheid. Het echte gevoel van veiligheid zit van binnen, niet van buiten. Hoe kan dit, en hoe werkt dit? En welke invloed heeft je ademhaling hierop?

Lees verder

Adem jezelf veilig

Hartcoherentie is een korte benaming voor een coherent hartritmepatroon. Coherent wil eigenlijk zeggen, samenhangend, in harmonie met andere ritmes in je lichaam zoals hersengolven en de adem. Het is een wetenschappelijke methode om stress, fysieke klachten, angst en depressie te verminderen. Een coherent hart betekent dat hersenen en hart in harmonie samenwerken. Deze harmonieuze samenwerking is een effectieve manier om gevoelens van stress en angst beheersbaar te maken.

Lees verder

Een filosofische beschouwing op meditatie

Mensen denken bij psychologie en psychotherapie vaak aan denken en gedachten. Dat je gaat praten over je problemen en dat er dan al denkend een oplossing uit voort komt. Natuurlijk gaat het binnen de psychologie over onze manier van denken, maar het is veel meer dan dat.

Lees verder

De kracht van kwetsbaarheid

Emoties; kracht of klacht? Dit vragen veel mensen zich af. Helemaal de hoog gevoelige onder ons. We willen authentiek zijn, onszelf zijn, dus onze emoties tonen, maar ook sterk zijn. We willen geliefd en geaccepteerd worden, om wie we zijn. Maar is het veilig om jezelf te zijn bij andere? Hoe weet je dat er geen misbruik van je openheid word gemaakt? (Brene Brown zegt in haar boek De kracht van kwetsbaarheid; ga de uitdaging aan!)

Lees verder

Geloof jij je eigen gedachte?

Wat zijn gedachten? Eigenlijk een filosofische vraag, maar voor het gemak eerst een definitie: “Een gedachte is een denkbeeld binnen het bewustzijn. Een gedachte is een moment in het almaar doorgaande denken. Een gedachte kan zonder aanleiding opkomen, of voortkomen uit andere gedachten - de ene gedachte leidt tot een andere. Een gedachte kan worden opgeroepen door waarnemingen - een beeld, geur of geluid. Wanneer bewust wordt nagedacht, wordt gezocht naar een logica of zin in datgene waarover wordt nagedacht. Emoties, gevoelens kunnen gedachten oproepen als reactie.”

Lees verder

Slachtoffer of keuze?

De Boeddha zei het al; Het leven is lijden. Bij het leven hoort onherroepelijk pijn; verlies, afwijzing, onrecht, we komen het allemaal tegen. Maar er is een onderscheid tussen pijn en lijden.

Lees verder

Naar binnen gerichte aandacht

Waar we ook zijn, er is altijd geluid en beweging om ons heen. Onze zintuigen (horen, zien, ruiken, proeven, voelen) staan altijd aan. Deze zintuigen zetten de prikkels van buiten om naar onze beleving van binnen. Zo is er altijd wel iets om van te genieten, mee in interactie te gaan, over na te denken, maar ook wat ons kan triggeren.

Lees verder

 
 



“Wat de rups het einde noemt,
noemt de rest van de wereld een vlinder.”

Lao Tzu



 
Website laten maken door Mijndomein | Open cookie voorkeuren