“Niet omdat je het anders niet redt, maar gewoon omdat het beter kan!”
Eigenlijk gaat het best goed met je. Over de meeste dingen ben je wel tevreden; je hebt eigenlijk geen hulp nodig. Maar toch zijn er een aantal dingen, die wel beter zouden kunnen. Je merkt dat praten met collega’s, vrienden en familie niet voldoende oplevert en dat je de dingen waar je tegenaan loopt, toch graag wilt oplossen of anders wilt aanpakken.
Goede ideeën, hoe pak je ze aan? Lastige situaties op werk, hoe ga je ermee om? Vraagt je jezelf wel eens af of het ook anders zou kunnen? Of je werk nog wel bij je past, of hoe je werk en privé beter in balans kunt krijgen? Waar nu precies jouw talenten liggen, en of je die ook aan anderen laat zien? Wat zijn voor jou belangrijke waarden in het leven, waarin beleef je passie en wat geeft energie? Doet je daar ook iets mee? Vragen waar je een antwoord op zoekt.
Coaching kan je helpen bij al deze vragen. Door middel van coaching krijg je inzicht in jezelf (hoe je denkt, waarom je doet wat je doet en in de patronen, waarin je iedere keer terugvalt) en/of in je relatie(s). In de coaching gesprekken leer je deze patronen herkennen en doorbreken.
Je verkrijgt inzichten en leert op je gedrag te reflecteren. Zo ontwikkel je nieuwe vaardigheden om problemen op te lossen en beter te hanteren. Daarnaast leer je ook een ander kennen en hoe je ook anders naar deze persoon kunt kijken. Dit verandert je houding en gedrag naar die ander, waardoor ook je relatie verandert.
Door coaching gaat je je niet alleen prettiger voelen, maar ook beter presteren. Je voelt je autonomer en meer in je kracht. Haal meer uit jezelf; ik coach je hier graag in!
Scheiding ouders, communiceren, piekeren, seksualiteit, discipline, drugs, verwachtingen, motivatie, zelfvertrouwen, studiekeuze, pesten, ruzies, social media, concentratie problemen, liefdesverdriet, alcohol, eetproblemen, faalangst, school, boosheid… …de meeste dingen kun je misschien wel met je vrienden bespreken…maar als die het ook niet weten? En je komt er niet meer uit? En je gaat het al helemaal niet met je ouders bespreken…
De puberteit is een heftige fase vol vragen, uitdagingen, keuzes en verwachtingen. Risico’s nemen, grenzen opzoeken en zelfs overschrijden, voor je mening uitkomen, botsen met je ouders en leraren, eigen verantwoordelijk willen dragen. Als tiener ben je op zoek naar je eigen identiteit en wil je geaccepteerd worden om wie je bent.
Hoewel met jezelf worstelen op weg naar zelfstandigheid een normaal proces is, is de puberteit een moeilijke periode voor alle betrokkenen. Als tiener kun je er baat bij hebben om te praten met een onafhankelijke coach, die je serieus neemt, begeleidt en ondersteunt bij het proces van groei. En in het verlengde hiervan kan ook steun geboden worden aan je ouders/opvoeders. Want die kunnen dat best gebruiken, nietwaar?
Heb je moeite met plannen, maak je veel ruzie, ben je onzeker, heb je een eetprobleem, heb je geen vrienden, word je gepest, heb je veel schooldruk, lijd je onder groepsdruk, gaan je ouders scheiden, durf je geen grenzen aan te geven, durf je geen nee te zeggen of juist geen ja, ben je verliefd, voel je je niet gehoord, pieker je veel, slaap je slecht, heb je faalangst, voel je je alleen, heb je een geheim…..
Dan kun je je daar behoorlijk rot door voelen…en ook al kun je de meeste problemen zelf wel oplossen, soms is het heel prettig om je probleem bij een onafhankelijk persoon kwijt te kunnen, zodat je je probleem makkelijk en snel kunt oplossen, zodat je je energie weer in die dingen kan stoppen die je blij maken. Dat zou fijn zijn toch?!
Vaak is coaching voldoende om je probleem zelf op te lossen en om weer zelfstandig verder te kunnen. Samen gaan wij op zoek naar de juiste oplossing voor jou, de oplossing die het beste bij je past. Want hoe sneller je je weer goed voelt, hoe fijner toch?!
Ben je jonger dan 16, dan is toestemming van jouw ouders verplicht. Maar verder is het jouw proces. Wat er besproken wordt in de sessies is vertrouwelijk en niet toegankelijk voor ouders (tenzij jij daar zelf toestemming voor geeft).
Het verschil tussen coaching, counseling en therapie is gradueel. Ze gaan vaak in elkaar over en wisselen elkaar af. Toch is er duidelijk onderscheid. Voor welke richting in eerste instantie wordt gekozen, zal duidelijk worden na de intake, aan de hand van de hulpvraag en inbreng. Hieronder krijg je alvast een indruk.
Door praktische begeleiding in de vorm van gesprekken en oefeningen, helpt coaching je jouw doelen vast te stellen en te bereiken. Coaching is oplossings- en toekomstgericht; graven in het verleden is niet nodig.
Het is niet altijd gemakkelijk te weten wat je nu echt wilt. Door te praten met een coach over de toekomst, kom je dieper contact met jezelf en jouw wensen. Wanneer je weet wat je wilt, kun je concrete doelen gaan stellen. De coach helpt je deze doelen met de minste inspanning te behalen. Een doel is op vele manieren te bereiken. De coach helpt de weg te kiezen, die het beste bij jou past. De coach motiveert en stimuleert je om door te pakken.
Coaching is voor mensen, die meer uit hun leven willen halen. Die (in werk of op persoonlijk vlak) behoefte hebben aan het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden. Die weten wat ze willen, maar daar wel een steuntje in de rug bij kunnen gebruiken. Die vooruit willen kijken in plaats van achteruit. Voor mensen, die op het punt staan een grote verandering in hun leven door te voeren, of in een stressvolle periode zitten (zoals verhuizing, nieuwe baan, kinderen opvoeden, enzovoort) en daar graag wat ondersteuning bij willen.
Als je een probleem hebt en je komt er niet meer alleen uit, je hebt doelen, maar op de een of andere manier lukt het je nooit ze te behalen: in zo’n geval helpt een counselor je beter met de situatie om te gaan en het probleem op te lossen.
Door middel van gesprekken en oefeningen vind je samen met de counselor het onderliggende probleem en een passende uitweg, zodat je uiteindelijke vrijer in het leven staat.
Een counselor is een objectieve buitenstaander, die kan helpen de problemen in het juiste perspectief te zien. Allereerst helpt de counselor je te ontdekken wat het onderliggende probleem is waar je jezelf misschien niet van bewust bent. Jouw doel wordt verhelderd en er wordt gekeken hoe het doel het best bereikt kan worden. De counselor begeleidt je het doel te bereiken, en blijft je coachen, totdat je zelfstandig verder kunt.
Counseling kan onder andere helpen bij emotionele problemen, stress, relatieproblemen, geen beslissing kunnen nemen, levensloop-, carrièreplanning, het vinden van een levensdoel, verwerking van verlies, eenzaamheid, ondersteuning bij zware, chronische en ongeneeslijke ziekten, ondersteuning voor de naasten van een patiënt en conflicten met andere mensen.
Counseling is vooral gericht op hoe je in het hier en nu leeft, terwijl bij therapie ook gekeken wordt naar uw jeugd en verleden. Daar kan je vaak de oorzaak van uw huidige problemen vinden.
Het verleden bepaalt voor een groot deel hoe je jouw huidige bestaan ervaart en inricht, hoe je gewend bent te denken, voelen en doen. We ontwikkelen patronen en daar doen we het (als we niet ingrijpen) de rest van ons leven mee. Als kind leerde je wat goed en fout is, en hoe je met jezelf en anderen hoort om te gaan. Je leerde waar je naar hoort te streven (zoals bijvoorbeeld geld, carrière of geluk) en waarnaar niet. Ook leerde je te hechten of juist niet.
Daarnaast deed je talloze andere ervaringen op, die de ervaringen uit je opvoeding compenseerden of juist versterkten. Sommige mensen hadden heel vervelende, misschien wel traumatische ervaringen. Gebeurtenissen waaraan ze nu liever niet meer denken, maar waarop ze in reactie misschien wel extra angstig of agressief geworden zijn.
Integratieve Psychotherapie helpt bij het helen en loskomen van dat verleden.
Praktijk voor Psychotherapie & Hypnotherapie
zorgvoorlichaamenpsyche@outlook.com