Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 
 

“Silence is not the absanse of something, it is the present of everything.”

Gordon Hempton

 

Mindfulness

“Meditatie is de enige doelbewuste, stelselmatige menselijke activiteit die niet gericht is op het proberen jezelf te verbeteren of ergens anders te komen, maar die je gewoon laat beseffen waar je al bent” Jon Kabat-Zinn

Wat is mindfulness?

Denken, we doen het de hele dag door. We denken over wat er komt, over wat er is geweest, en wat we anders hadden kunnen doen. Jammer genoeg is het merendeel van al deze gedachten zinloos. Maar liefst 99 procent ervan is nutteloze energie, die ons niets oplevert en ons geen stap verder helpt. En toch malen en piekeren we maar door, want zo zitten we nu eenmaal in elkaar. Iedereen heeft een hoofd vol gedachten, al zijn het er bij de een wat meer dan bij de ander. Wij allemaal hebben ingesleten patronen die ons denken en zo ook ons doen en laten bepalen. Hoe drukker we zijn, hoe meer we ons laten leiden door deze reactiepatronen; we schakelen over op de automatische piloot.

Mindlessness is gemakkelijk uit te leggen, iedereen kent dat maar al te goed; je verheugt je bijvoorbeeld om iets lekkers te gaan eten, maar terwijl je eet ben je met je gedachten ergens anders. Het is op voordat je het beseft en je hebt eigenlijk nauwelijks iets geproefd. Kortom je hebt geen aandacht voor wat er in dit NU moment te proeven is, want je aandacht was elders (Niet-Hier & Niet-NU).

Mindfulness maakt je bewust van alle drukte in je hoofd. Je leert je gedachten herkennen en benoemen, en dat is het begin van loslaten. Je gaat inzien hoe de ketting van reacties in elkaar steekt én hoe je deze kunt doorbreken. Jij wordt de baas van je gedachten – en niet andersom. Je leert om gedachten toe te laten zonder dat je er iets mee doet. Daardoor verliezen denkpatronen aan kracht, en ontstaat er ruimte. Leegte die je zelf kunt invullen. Je schiet niet als vanouds in een bepaalde reactie, maar krijgt de gelegenheid om zélf te bepalen hoe je omgaat met ongewenste gevoelens of gedachten.

Mindfulness leert je om van een afstand naar je denken te kijken, te leven in het hier en nu, met mildheid jezelf en anderen te bezien, zelf de regisseur van je leven te zijn.

“Meditatie is de enige doelbewuste, stelselmatige menselijke activiteit die niet gericht is op het proberen jezelf te verbeteren of ergens anders te komen, maar die je gewoon laat beseffen waar je al bent” Jon Kabat-Zinn

De wijsheid van Boeddha

Mindfulness is gebaseerd op eeuwenoude oosterse meditatietechnieken. Boeddha zocht zijn leven lang naar een manier om z’n wilde geest te temmen. Uiteindelijk kwam hij tot verlichting door zich terug te trekken en zich helemaal te wijden aan meditatie.

Vandaag de dag is ‘mindfulness’ een ingeburgerd begrip. Maar achter dit ene woord gaan verschillende vormen schuil. Met mindfulness wordt de vaardigheid bedoeld om de geest tot rust te brengen, maar ook een manier van leven vanuit overgave en liefde, én een therapie tegen bijvoorbeeld stress en angst.

“Alles wat we zijn, is het resultaat van wat we dachten” Boeddha

De 7 pijlers van mindfulness

  1. Niet oordelen Zonder dat we het ons realiseren komen we bij elke ontmoeting of ervaring in een automatische stroom van gedachten terecht. Wees je bewust van alles wat er bij je naar boven borrelt. Bekijk je gedachten van een afstandje.

  2. Geduld Iets begrijpen of accepteren heeft tijd nodig. Neem die tijd, reageer nooit direct. Heb geduld met jezelf en met anderen.

  3. Frisse blik Probeer alles te zien alsof je het voor het eerst ziet. Met aandacht wordt elke ervaring, elke ontmoeting, elke situatie uniek en waardevol.

  4. Vertrouwen Vertrouw op je eigen intuïtie. Diep van binnen weet je meestal het antwoord wel. luister naar die wijsheid. Durf je verantwoordelijkheid te nemen.

  5. Niet-streven Schenk aandacht aan wat er ís en niet aan wat er moet zijn. Wees niet gehecht aan het doel of de uitkomst. Zijn in plaats van doen.

  6. Loslaten Loslaten, oftewel niet-hechten, is dingen laten zijn zoals ze zijn. Verwelkom alles met een open hand in plaats van dat je krampachtig vasthoudt aan bepaalde gevoelens of situaties.

  7. Acceptatie Zie de dingen zoals ze zijn. Accepteren is je verzoenen met wat er is. Er is geen verzet, geen ontkenning, het is zoals het is.

    “Heb je geduld te wachten tot je modder zakt, het water helder wordt? Kun je in stilte verwijlen tot de juiste handeling vanzelf ontstaat?”Lao-tse

Mindfulness is niets zweverigs, integendeel, uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat Mindfulness samenhangt met welbevinden van/in het individu en dat Mindfulness voor iedereen te leren is. Het wordt ook wel aandacht training genoemd. Een skill, die je helpt bij genieten, ervaren en zijn.

Naast mindfulness maak ik ook gebruik van Dzochen en Vipassana mediatie.

Dzogchen

Dzogchen is een Tibetaans Boeddhistische leer die uitgaat van één allesomvattend principe, beter gezegd een staat, een staat van Zijn. Dzogchen staat voor de Grote Compleetheid.

Dzogchen is een samentrekking van de woorden Dzogpa Chenpo, Grote Perfectie. Dé opvatting binnen Dzogchen waar alles om draait, is die van het vrij zijn, het al perfect zijn, het al compleet zijn en ook het al verlicht zijn. We hoeven geen verlichting te zoeken, na te streven, proberen te bereiken. Verlichting is al in ons aanwezig, in onze natuurlijke staat, in diegene die we in oorsprong zijn. Dat we ons op dit moment niet compleet, niet perfect en niet verlicht voelen, komt doordat ons gewoontezelf, degene die we nu denken te zijn, vast probeert te houden aan wie we zijn geworden. We zijn verkrampt.

Al verlicht zijn klinkt prachtig, maar hoe bereiken we dat dan? Het is vooral een kwestie van niet-doen. We zijn gewend om ergens aan te werken om iets te worden, iets te bereiken, ergens te komen. Om verlichting en onze al-complete staat te bereiken, is dat anders. We hoeven nergens heen, we zijn er al, het is onze natuurlijke grond. Het gaat om het besef, de realisatie en het waar laten zijn van wat we diep van binnen al zijn. In Dzogchen heeft men het dan ook over non-meditation: het wennen aan moeiteloos Zijn. Wél moeten we iets doen om uit die verkramping te komen. Die staat is namelijk waarin ons dagelijks zelf leeft.

Vipassana

Vipassana meditatie is een zeer oude meditatievorm op het gebied van inzicht meditatie. De key focus is zelfobservatie waarbij je de diepste lagen van de geest gaat zuiveren van negativiteit. Dit maakt plaats voor positieve zaken als liefde, mededogen en vreugde. Bij Vipassana meditatie raak je op een dieper level bewust van jezelf. Je gaat de dingen bekijken zoals ze echt zijn. Dat is dan ook je focuspunt: alles wat in het hier en nu gebeurt. Vipassana meditatie kun je dus beschouwen als een vorm van mindfulness meditatie. Je gaat af op de directe ervaring; hoe voelt je lichaam? Welke gedachten gaan er door je heen? Je aanschouwt het van een afstand en creëert een diep level van zelfbewustzijn.

In mijn sessies maak ik vooral gebruik van De Goenka methode. Bij de Goenka methode leg je de focus op alle sensaties die je in het lichaam voelt. Je probeert daarbij externe factoren als geluiden uit te sluiten en ook je gedachtes laat je voor wat ze zijn. Ze mogen er zijn, maar je aanschouwt ze van een afstand. 

Nieuwsgierig geworden? Ik begeleid je hier graag bij! Want soms is het ervaren van je ware staat veel effectiever dan kijken naar je problemen.

Voor mindfulness en meditatie zie ik in de praktijk veel mensen die komen voor:

  • Ontspanning
  • Rust in het hoofd
  • Bewustwording
  • Focus training
  • Concentratie vergoten
  • Leren mediteren
  • Stress reductie
  • Persoonlijke groei
  • Burn-out herstel
  • Chronische pijn
  • Leren relativeren
  • Mild zijn naar jezelf
  • Compassie
  • Genieten
  • Aanwezig zijn
  • Helderheid
  • Zingeving
  • Contact met je ware aard
 
 
 

Psychotherapie

Lees verder

 

Hypnotherapie

Lees verder

 

Mindfulness

Lees verder

 

EMDR, IEMT & Traumaverwerking

Lees verder

 

Life & Mental coaching

Lees verder

 

Systemisch werken

Lees verder

 

Leertherapie & Supervisie

Lees verder

 
 



“Wat de rups het einde noemt,
noemt de rest van de wereld een vlinder.”

Lao Tzu



 
Website laten maken door Mijndomein | Open cookie voorkeuren