Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 
 

“De ware ontdekkingsreis is geen speurtocht naar nieuwe landschappen,
maar het waarnemen met nieuwe ogen.”

Marcel Proust

 

Hypnotherapie

“Bewust contact maken met het onbewuste”

Wat is hypnotherapie

Hypnotherapie is een effectieve behandelmethode bij psychische, emotionele en/of lichamelijke klachten. Het gebruik van trance vormt de basis van deze therapie. Trance zelf wordt beschreven als een toestand van een verhoogd niveau van bewustzijn, van een naar binnen gerichte, verhoogde concentratie en een toegenomen openheid voor suggestie. Hierdoor kun je rechtstreeks communiceren met het onbewuste, waardoor je je doelen sneller en makkelijker kunt realiseren.

In hypnotherapie wordt trance therapeutisch ingezet. In tegenstelling tot hetgeen tijdens theaterhypnose gebeurt, behoud je altijd de controle over jezelf. In trance kan het kritisch bewustzijn, het logische denksysteem worden gepasseerd. Het observerende vermogen blijft evenwel altijd aanwezig, zelfs tijdens diepe trance. Als het nodig is kan je meteen terugkomen in het normale denken. Dit wordt weleens dubbelbewustzijn genoemd. Aan de ene kant ben je sterk bezig met wat in de trance beleefd en ervaren wordt, aan de andere kant blijft een deel van het bewustzijn zich bewust van het hier en nu. Dit betekent dat je nooit gedwongen kan worden om iets te zeggen of te doen wat je niet wilt. Direct uit de hypnose komen is dan ook altijd mogelijk.

Hypnotherapie is luisteren naar jezelf

Door hypnotherapie leer je op een andere manier dan je gewend bent naar jezelf te luisteren. Je komt dichter bij je onbewuste gevoelens en overtuigingen. Hierdoor verkrijg je nieuwe inzichten die je op eigenwijze kunt toepassen in je dagelijks leven.

Anders gezegd; onder deskundige begeleiding kun je lichamelijke, psychische en emotionele klachten verminderen of oplossen, maar ook prestaties verbeteren en versterken. De symbolische processen, herinneringen en gevoelens helpen je je problemen te begrijpen en op te lossen. Werkvormen als visualiseren en imagineren (innerlijke verbeelding) kunnen als heel positief en prettig worden ervaren. Een belangrijk onderdeel van deze therapie is het versterken van positieve gevoelens, contact herstellen met de eigen innerlijke kracht en opnieuw leren genieten.

Onze beleving en gedrag wordt door onbewuste drijfveren beïnvloed, door wat in het onbewuste is opgeslagen. Soms zijn ervaringen niet goed opgeslagen en zijn er storende conditioneringen ontstaan. Dit kan leiden tot onbegrepen reacties, beperkende conclusies, angst, rouw, verdriet, en gedragsproblemen.

Wanneer je gemotiveerd bent dit aan de pakken en je inzet voor verandering, worden vaak al op korte termijn positieve resultaten behaald. Natuurlijk is de snelheid van resultaat mede afhankelijk van hoe diep de klacht is geworteld en vanuit welke achtergrond de problematiek is ontstaan.

Er bestaan binnen de hypnotherapie veel trancetechnieken zoals regressie, actieve en passieve imaginatie, autogene training, zelfhypnose, reïncarnatie, etc. Het effect van andere vormen van therapie, zoals gesprekstechnieken, EMDR en mindfulness worden versterkt wanneer dit wordt gecombineerd met therapeutische trance. Hypnotherapie is zowel een op zichzelf staande behandelmethode, als een waardevolle ondersteuning voor het therapeutisch proces.

‘’Je bent vaker onder hypnose dan je denkt!’’

Kennismaken met trance

Je kent wel dat gevoel, dat je op de automatische piloot naar huis rijdt in je auto, dat je weet dat je veilig rijdt, maar in gedachte toch even ergens anders bent…

Denk maar eens aan al die keren dat je dagdroomde, of misschien weet je nog hoe je opging in die ene speciale film of dat boek… Dergelijke ervaringen worden alledaagse of spontane trance genoemd. Een lichte vorm van hypnose. Prikkels van buitenaf zijn op dat moment even minder voelbaar. Ze worden als het ware op een zijspoor gezet, zodat jij van binnen even helemaal bij je eigen beleving kan zijn. Deze natuurlijke processen worden in hypotherapie therapeutisch toegepast om het zelfhelend vermogen (waar we allemaal over beschikken) aan te spreken. Jouw onbewuste weer precies wat jij nodig hebt om te helen en veranderen, je hoeft er alleen maar bij te komen.

Waarvoor Hypnotherapie?

Hypnotherapie is geschikt voor allerlei problemen; van het afleren van nagelbijten tot zingevingsvraagstukken, van pijnbestrijding en psychosomatische klachten tot het verbeteren van prestaties op het gebied van werk of sport of op het podium.

Het grote voordeel van het werken met trance is, dat er niet alleen gepraat wordt óver je klacht, maar dat er doelgericht gewerkt kan worden aan heling op het niveau waar de klacht ontstaat: in het onbewuste.

Aangeleerde reactie op klachten

Veel klachten zijn het gevolg van automatisch, onbewust aangeleerd gedrag of aangeleerde reacties. Met een bewuste benadering (erover praten) zijn die automatische reacties niet of nauwelijks te beïnvloeden. Het bewuste spreekt als het ware een andere taal dan het onbewuste. Als je bijvoorbeeld angstig of onzeker bent, dan wéét je wel dat die angst en onzekerheid niet nodig zijn. Maar hoe vaak je dat ook tegen jezelf zegt, van binnen voelt het anders, en daardoor blijf je er toch mee rondlopen. Wil je de klacht bij de kern aanpakken, dan zal er iets moeten veranderen op onbewust niveau, en daar help ik je graag bij.

Voorbeelden van problematieken, klachten en symptomen die ik veel zie in de praktijk en goed zijn aan te pakken met behulp van hypnotherapie zijn:

  • Psychosomatische klachten/SOLK
  • Centrale sensitisatie
  • Moeite met ontspannen
  • Gecompliceerde rouw
  • Perfectionisme en controle
  • Depressieve gevoelens
  • Woede/agressie
  • Emotionele disregulatie
  • Eetproblemen
  • Negatief zelfbeeld
  • Dwang (gedachte)
  • Slapeloosheid
  • Schaamte en schuld
  • Zelfvertrouwen/zelfliefde
  • Zelfonderzoek
  • Inzicht in herkomst van gedragspatronen
  • Doorbreken van (gedrag) patronen
  • Hechting problematiek
  • Jeugdtrauma’s
  • Sexueel misbruik
  • Trauma/PTSS
  • Omgaan met ziekte
  • Alle soorten angsten
  • Burn-out (herstel)
  • Stoppen met roken
  • Colitis/Crohn
 
 
 

Psychotherapie

Lees verder

 

Hypnotherapie

Lees verder

 

Mindfulness

Lees verder

 

EMDR, IEMT & Traumaverwerking

Lees verder

 

Life & Mental coaching

Lees verder

 

Systemisch werken

Lees verder

 

Leertherapie & Supervisie

Lees verder

 
 



“Wat de rups het einde noemt,
noemt de rest van de wereld een vlinder.”

Lao Tzu



 
Website laten maken door Mijndomein | Open cookie voorkeuren