Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 
 

 

Onvervuld verlangen

Als je iets pijnlijks (traumatisch) overkomt, moet het systeem (lichaam en geest) deze gebeurtenis verwerken (afb. 1). Je zou schematisch kunnen zeggen dat het tijdelijk uit bescherming in 2 delen uiteen valt (afb. 2). Een voelend deel wat nog te groot is om direct te ervaren en een overleefdeel wat door kan gaan met leven. Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme. Dit geld voor alle leeftijden, maar kinderen hebben nog weinig mogelijkheden om met zware emoties om te gaan. Ze gaan zo goed als ze kunnen door, maar kunnen de gevoelens goed verwerkt worden? 

Het overleefdeel voelt niet. De emoties en gevoelens worden als het ware geparkeerd omdat ze te groot en te naar zijn om te voelen. Als er rust is om te herstellen na zo’n ingrijpende gebeurtenis en je ervaart steun om je heen of je zoekt hulp, kunnen deze emoties in delen bij je terugkomen om de wond te helen. Volwassenen kunnen dit ook alleen, door liefdevol tijd te nemen voor zichzelf en aan alle gevoelens ruimte te geven. Voor kinderen betekend dit, een veilig thuis, bij warme begripvolle verzorgers (afb. 3). Maar wat als dat ontbreekt?

Dan blijf je doorgaan met het leven en wil je al die nare gevoelens maar al te graag achter je laten. Het overleefdeel keert de gevoelens de rug toe en doet net of ze er niet zijn. Je ontwikkeld patronen om weg te blijven bij je pijn en dit kan heel lang goed werken (afb. 4). 

Maar het systeem voelt wel degelijk dat er iets mist. De heelheid, compleetheid is in het proces van doorgaan en niet voelen, verloren gegaan. En omdat het systeem altijd blijft zoeken naar compleetheid, gaat het overleefdeel zoeken op de verkeerde plek. Namelijk; de buitenwereld. Het zoekt afleiding, erkenning van andere, er kunnen verslavingen ontstaan om het gat te vullen maar hoe veel er ook van buiten komt, het voelt nooit compleet, nooit genoeg. Er blijft een leegte van binnen… een onvervuld verlangen (afb. 5). 

Gelukkig is het nooit te laat om je om te draaien. Om alles wat is opgesloten, er niet mag zijn, zich daarin enorm alleen, eenzaam en niet gehoord voelt, op te halen, te omarmen, om zo weer tot heelheid te komen. 

De plaatjes komen uit een zeer helder en overzichtelijk boekje; Je verlangen, dwaallicht of kompas van Margriet Wentink. Als het gevoel van onvervuld verlangen een grote rol in je leven speelt, is dit een aanrader. 

Onvervuld verlangen

Als je iets pijnlijks (traumatisch) overkomt, moet het systeem (lichaam en geest) deze gebeurtenis verwerken (afb. 1). Je zou schematisch kunnen zeggen dat het tijdelijk uit bescherming in 2 delen uiteen valt (afb. 2).

Lees verder

Een filosofische beschouwing op meditatie door Susanne de Vos

In mijn spreekkamer staat een Boeddha hoofd. De ogen zijn gesloten en er ligt een vredige uitdrukking op het gezicht. Het Boeddha hoofd staat voor mij, voor naar binnen gerichte aandacht, het vinden van vrede met jezelf en rust in jezelf. Na dit zelf te hebben gevonden is het mijn hoop dat mensen dit bij mij in de praktijk kunnen vinden. Het is mijn overtuiging dat alle antwoorden in onszelf aanwezig zijn en dat psychotherapie een van de vele manieren is om hier bij te komen.

Lees verder

Universele Liefde

Als liefde het mooiste is wat er is… betekend dat dan dat liefde verliezen het naarste is wat er is? Verlies kan donker en pijnlijk zijn… en in die pijn kun je je heel alleen en eenzaam voelen… Maar kun je liefde eigenlijk wel verliezen?

Lees verder

De veilig modes

Veiligheid is een relatief begrip. Iedereen heeft in elke omstandigheid een ander gevoel van veiligheid. Het echte gevoel van veiligheid zit van binnen, niet van buiten. Hoe kan dit, en hoe werkt dit? En welke invloed heeft je ademhaling hierop?

Lees verder

Adem jezelf veilig

Hartcoherentie is een korte benaming voor een coherent hartritmepatroon. Coherent wil eigenlijk zeggen, samenhangend, in harmonie met andere ritmes in je lichaam zoals hersengolven en de adem. Het is een wetenschappelijke methode om stress, fysieke klachten, angst en depressie te verminderen. Een coherent hart betekent dat hersenen en hart in harmonie samenwerken. Deze harmonieuze samenwerking is een effectieve manier om gevoelens van stress en angst beheersbaar te maken.

Lees verder

Een filosofische beschouwing op meditatie

Mensen denken bij psychologie en psychotherapie vaak aan denken en gedachten. Dat je gaat praten over je problemen en dat er dan al denkend een oplossing uit voort komt. Natuurlijk gaat het binnen de psychologie over onze manier van denken, maar het is veel meer dan dat.

Lees verder

De kracht van kwetsbaarheid

Emoties; kracht of klacht? Dit vragen veel mensen zich af. Helemaal de hoog gevoelige onder ons. We willen authentiek zijn, onszelf zijn, dus onze emoties tonen, maar ook sterk zijn. We willen geliefd en geaccepteerd worden, om wie we zijn. Maar is het veilig om jezelf te zijn bij andere? Hoe weet je dat er geen misbruik van je openheid word gemaakt? (Brene Brown zegt in haar boek De kracht van kwetsbaarheid; ga de uitdaging aan!)

Lees verder

Geloof jij je eigen gedachte?

Wat zijn gedachten? Eigenlijk een filosofische vraag, maar voor het gemak eerst een definitie: “Een gedachte is een denkbeeld binnen het bewustzijn. Een gedachte is een moment in het almaar doorgaande denken. Een gedachte kan zonder aanleiding opkomen, of voortkomen uit andere gedachten - de ene gedachte leidt tot een andere. Een gedachte kan worden opgeroepen door waarnemingen - een beeld, geur of geluid. Wanneer bewust wordt nagedacht, wordt gezocht naar een logica of zin in datgene waarover wordt nagedacht. Emoties, gevoelens kunnen gedachten oproepen als reactie.”

Lees verder

Slachtoffer of keuze?

De Boeddha zei het al; Het leven is lijden. Bij het leven hoort onherroepelijk pijn; verlies, afwijzing, onrecht, we komen het allemaal tegen. Maar er is een onderscheid tussen pijn en lijden.

Lees verder

Naar binnen gerichte aandacht

Waar we ook zijn, er is altijd geluid en beweging om ons heen. Onze zintuigen (horen, zien, ruiken, proeven, voelen) staan altijd aan. Deze zintuigen zetten de prikkels van buiten om naar onze beleving van binnen. Zo is er altijd wel iets om van te genieten, mee in interactie te gaan, over na te denken, maar ook wat ons kan triggeren.

Lees verder

 
 “Wat de rups het einde noemt,
noemt de rest van de wereld een vlinder.”

Lao Tzu 
Website laten maken door Mijndomein | Open cookie voorkeuren