Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 
 

 

De veilig modes

Veiligheid is een relatief begrip. Iedereen heeft in elke omstandigheid een ander gevoel van veiligheid. Het echte gevoel van veiligheid zit van binnen, niet van buiten. Hoe kan dit, en hoe werkt dit? En welke invloed heeft je ademhaling hierop? 

Irrealistisch gevoel van onveiligheid

Je kent vast situaties waarin je je onrustig of angstig voelt, terwijl er feitelijk niets aan de hand is. Dat je de stress en spanning door je lijf voelt gieren, maar niet goed begrijpt waarom. Dat je ‘uit het niets’ vreselijk schrikt of een paniekaanval krijgt. Dat je niet volledig jezelf kunt zijn en je hart durft uit te spreken in een groep mensen, terwijl hier geen reden toe is. In dit soort gevallen is er sprake van een irrealistisch gevoel van onveiligheid. 

Het heeft allemaal te maken met de werking van jouw autonome zenuwstelsel. De Polyvagaal theorie van de Amerikaanse neurowetenschapper en hoogleraar in de psychiatrie Stephen Porges legt het briljant en in detail uit. 

Polyvagaal theorie kadert ons gevoel van veiligheid en sociale betrokkenheid.

De Polyvagaal theorie wordt ook wel de ‘wetenschap van je veilig voelen’ genoemd. Het geeft inzicht in de onze biologische en fysiologische dynamieken die ten grondslag liggen aan ons gevoel van ons veilig voelen en sociaal betrokken zijn. Porges toont in zijn theorie aan dat stress en traumatische ervaringen verandering aanbrengen in het autonome zenuwstelsel, en waarom het lastig is na zo’n ervaring terug te keren naar een staat van rust en vertrouwen. 

Simpel gezegd; het verklaart waarom een zenuwstelsel ‘op hol’ kan slaan en dus kan blijven reageren op manieren die in een situatie helemaal niet meer gepast of logisch zijn. Het verklaart daarmee ook de relatie tussen stress, trauma en chronische klachten. 

De Polyvagaal theorie geeft niet alleen inzicht in de neurale werking van ons systeem en hoe er verstoring kan ontstaan bij heftige of traumatische gebeurtenissen, het gaat ook in op het essentiële belang van veiligheid en sociale betrokkenheid om goed te kunnen functioneren als mens. Daarnaast legt het uit wat we kunnen doen om ons veilig te voelen en de eventuele disbalans veroorzaakt door stress, trauma of hechtingsproblemen in ons autonome zenuwstelsel op te lossen. 

Altijd ‘aan’ staan

Hoe merk je dat jouw zenuwstelsel reageert op een manier die niet hoort of logisch is? Een continu gevoel van opgejaagdheid en stress is er een van (chronische angst en paniek). Chronische pijn, bijvoorbeeld bij Fibromyalgie, Chronische vermoeidheid (CVS/ME), SOLK, PTSS zijn hier ook voorbeelden van. In al die situaties blijft jouw systeem ‘aan’ staan, terwijl de omgeving volledig veilig is. 

Stephen Porges heeft het over neuroceptie: het proces dat onbewust (dus autonoom, buiten ons bewustzijn om) de risico's in een omgeving scant en beoordeelt en op basis hiervan onze neurale netwerken activeert en ons vervolgens aanpast aan de omgevingssignalen. We zijn ons dus niet bewust van de elementen die ons triggeren, maar wel bewust van de verandering die je opmerkt in je lichaam. Denk aan een vertrokken gezicht, spierspanning, pijn of je hart dat sneller gaat kloppen. 

Herken je dit bij jezelf, dan is het zaak jouw zenuwstelsel te trainen om weer in de veilige modus te komen. Hoe meer je aan die kant van je zenuwstelsel kunt bivakkeren, hoe beter jouw lichaam in staat zal zijn terug in balans te komen en zichzelf te helen. De vraag is natuurlijk: hoe de je dat?

Manieren om jouw zenuwstelsel te herstellen

Stephen Porges heeft onderzoek gedaan naar manieren waarop we ons lichaam in een veilige, ontspannen modus kunnen brengen. Een modus waarin het zenuwstelsel ook het seintje krijgt dat alles veilig en oké is. 

Sociale interactie is bijvoorbeeld erg belangrijk, met name lachen en spelen met elkaar. Als je dieren met elkaar ziet spelen, kan je opmerken dat ze elkaar altijd aan blijven kijken. Door dit oogcontact te behouden, behouden ze tijdens het spel hun gevoel van veiligheid: elke keer krijgt jouw systeem de bevestiging dat het spel is en geen ernst. En dus dat alles oké is.

Zingen is ook een goede manier, net als neuriën en een muziekinstrument bespelen. Luisteren naar rustige muziek werkt ook bewezen kalmerend voor je zenuwstelsel.

Maar de snelste en meest effectieve manier om je zenuwstelsel een prikkel van ontspanning en veiligheid te geven, is via de adem. Hoe trager je adem, hoe meer jouw lichaam reageert vanuit een veilige modus. 

De invloed van ademhaling op onze perceptie en onderlinge interactie

Stephen Porges heeft in zijn onderzoek ook veel interessants ontdekt over de werking van onze ademhaling. (Luister hier meer over in de podcast: Polyvagal Theory with Dr. Stephen Porges, Being well with Dr. Rick Hanson.) 

Porges ontdekte dat we, wanneer we met een korte inademing en een lange, vertraagde uitademing ademen, we de persoon die tegenover ons zit veel aardiger, interessanter, liefdevoller etc beoordelen. Omgekeerd werkt dit ook zo: wanneer je ademt met een lange inademing en een korte uitademing, ervaar je de andere persoon veel onaardiger, kritischer, met een gevoel van ‘doe ik iets verkeerd?’.

Het mooie is dat bleek dat deze adempatronen niet alleen intern, op de persoon zelf, een effect hadden, maar ook op de omgeving. Wanneer iemand ademt met een langere uitademing, word je kalm en geeft dit jou een andere gezichtsuitdrukking - veel zachter en vriendelijker - dan bij een korte uitademing. Het gezicht van de persoon tegenover wordt hierdoor automatisch ook zachter en vriendelijker, iets wat vervolgens jouw perceptie van de die persoon en de situatie ook beïnvloedt. 

Kortom: bewust en vertraagd (uit)ademen beïnvloedt niet alleen direct jouw zenuwstelsel en innerlijke staat (ik ben kalm, ik voel me veilig), maar doordat je hiermee ook je omgeving beïnvloedt, en jij weer op die omgeving reageert, beïnvloedt je dus zo ook weer jouw (positieve) gevoel bij de mensen die je voor je ziet. Het is een magisch samenspel, super complex maar oh zo interessant!

In de Blog adem jezelf veilig staat een link naar een filmpje die je hierbij kan helpen.

Meer lezen over de Polyvagaal theorie?

Op Spotify en Youtube kan je uiteraard veel materiaal vinden met Stephen Porges. Dit Nederlandse boek; De polyvagaaltheorie en de transformerende ervaring van veiligheid is ook een aanrader als je dieper in de materie wilt duiken.

Dit artikel komt van the breathwork movement. Ik kon het zelf niet beter verwoorden.

Onvervuld verlangen

Als je iets pijnlijks (traumatisch) overkomt, moet het systeem (lichaam en geest) deze gebeurtenis verwerken (afb. 1). Je zou schematisch kunnen zeggen dat het tijdelijk uit bescherming in 2 delen uiteen valt (afb. 2).

Lees verder

Een filosofische beschouwing op meditatie door Susanne de Vos

In mijn spreekkamer staat een Boeddha hoofd. De ogen zijn gesloten en er ligt een vredige uitdrukking op het gezicht. Het Boeddha hoofd staat voor mij, voor naar binnen gerichte aandacht, het vinden van vrede met jezelf en rust in jezelf. Na dit zelf te hebben gevonden is het mijn hoop dat mensen dit bij mij in de praktijk kunnen vinden. Het is mijn overtuiging dat alle antwoorden in onszelf aanwezig zijn en dat psychotherapie een van de vele manieren is om hier bij te komen.

Lees verder

Universele Liefde

Als liefde het mooiste is wat er is… betekend dat dan dat liefde verliezen het naarste is wat er is? Verlies kan donker en pijnlijk zijn… en in die pijn kun je je heel alleen en eenzaam voelen… Maar kun je liefde eigenlijk wel verliezen?

Lees verder

De veilig modes

Veiligheid is een relatief begrip. Iedereen heeft in elke omstandigheid een ander gevoel van veiligheid. Het echte gevoel van veiligheid zit van binnen, niet van buiten. Hoe kan dit, en hoe werkt dit? En welke invloed heeft je ademhaling hierop?

Lees verder

Adem jezelf veilig

Hartcoherentie is een korte benaming voor een coherent hartritmepatroon. Coherent wil eigenlijk zeggen, samenhangend, in harmonie met andere ritmes in je lichaam zoals hersengolven en de adem. Het is een wetenschappelijke methode om stress, fysieke klachten, angst en depressie te verminderen. Een coherent hart betekent dat hersenen en hart in harmonie samenwerken. Deze harmonieuze samenwerking is een effectieve manier om gevoelens van stress en angst beheersbaar te maken.

Lees verder

Een filosofische beschouwing op meditatie

Mensen denken bij psychologie en psychotherapie vaak aan denken en gedachten. Dat je gaat praten over je problemen en dat er dan al denkend een oplossing uit voort komt. Natuurlijk gaat het binnen de psychologie over onze manier van denken, maar het is veel meer dan dat.

Lees verder

De kracht van kwetsbaarheid

Emoties; kracht of klacht? Dit vragen veel mensen zich af. Helemaal de hoog gevoelige onder ons. We willen authentiek zijn, onszelf zijn, dus onze emoties tonen, maar ook sterk zijn. We willen geliefd en geaccepteerd worden, om wie we zijn. Maar is het veilig om jezelf te zijn bij andere? Hoe weet je dat er geen misbruik van je openheid word gemaakt? (Brene Brown zegt in haar boek De kracht van kwetsbaarheid; ga de uitdaging aan!)

Lees verder

Geloof jij je eigen gedachte?

Wat zijn gedachten? Eigenlijk een filosofische vraag, maar voor het gemak eerst een definitie: “Een gedachte is een denkbeeld binnen het bewustzijn. Een gedachte is een moment in het almaar doorgaande denken. Een gedachte kan zonder aanleiding opkomen, of voortkomen uit andere gedachten - de ene gedachte leidt tot een andere. Een gedachte kan worden opgeroepen door waarnemingen - een beeld, geur of geluid. Wanneer bewust wordt nagedacht, wordt gezocht naar een logica of zin in datgene waarover wordt nagedacht. Emoties, gevoelens kunnen gedachten oproepen als reactie.”

Lees verder

Slachtoffer of keuze?

De Boeddha zei het al; Het leven is lijden. Bij het leven hoort onherroepelijk pijn; verlies, afwijzing, onrecht, we komen het allemaal tegen. Maar er is een onderscheid tussen pijn en lijden.

Lees verder

Naar binnen gerichte aandacht

Waar we ook zijn, er is altijd geluid en beweging om ons heen. Onze zintuigen (horen, zien, ruiken, proeven, voelen) staan altijd aan. Deze zintuigen zetten de prikkels van buiten om naar onze beleving van binnen. Zo is er altijd wel iets om van te genieten, mee in interactie te gaan, over na te denken, maar ook wat ons kan triggeren.

Lees verder

 
 “Wat de rups het einde noemt,
noemt de rest van de wereld een vlinder.”

Lao Tzu 
Website laten maken door Mijndomein | Open cookie voorkeuren